Historische Predikherenkerk wordt culturele hub

De Predikherenkerk wordt een plek voor lezingen, muziekoptredens en congreswerking. Stad Mechelen verbreedt zo haar culturele aanbod naast de bibliotheek. Na de binnen- en buitenrestauratie is de inrichting van het interieur aan de beurt. 

Interieurwerken in de PredikherenkerkMet deze werken zet de stad haar inspanningen verder om kerkelijk erfgoed te herbestemmen tot cultuurhuizen. Zoals eerder gebeurde met: het Kunstuur in het Heilig geesthuis, de bibliotheek in het Predikherenklooster, mARTa in de Heilig Hartkerk en het Cultuurcentrum in het Minderbroederklooster.

De Predikherenkerk transformeert tot een prachtige podiumzaal voor professionele voorstellingen met een capaciteit van 130 personen. En zal dienen als de spil voor professionele jazz- en klassieke muziek in de stad. Maar ook als ruimte voor lezingen en congressen.

Jazz en klassiek in de Predikherenkerk 

De Jazzzolder organiseert momenteel elke tweede en vierde vrijdag van de maand jazzoptredens in zaal Mandela in de bibliotheek. Maar zal vanaf september 2024 alle concerten in de Predikherenkerk houden vanwege de ruimere capaciteit en de vaste muziek- en lichtinstallatie. Op deze manier verlengt de Jazzzolder haar samenwerking met Stad Mechelen. 

Daarnaast heeft Mechelen overeenkomsten gesloten met vier professionele klassieke muziekensembles: Casco Phil, Zefiro Torna, le Pavillon de Musique en Festival van Vlaanderen-Mechelen. Ook deze kunstenorganisaties zullen voor hun werking gebruik kunnen maken van de Predikherenkerk vanaf september 2024.  

Zelfstandig gebruik 

De Predikherenkerk zal beschikken over alle nodige geluid-, licht- en videotechnieken voor zelfstandig gebruik. Via een touch panel zullen gebruikers eenvoudige handelingen kunnen uitvoeren, zoals het aanpassen van theaterlichtkleuren en geluidsintensiteit, zonder complexe bediening. Voor complexere voorstellingen kan een technicus van het cultuurcentrum de bediening overnemen. Net als in het Cultuurcentrum Mechelen en de stadsschouwburg kunnen gebruikers zelf de bar bedienen.

Toegankelijkheid

Bovendien is bij de inrichting veel aandacht besteed aan toegankelijkheid, in de ruime zin van het woord. Naast de fysieke toegankelijkheid voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, is ook een ringleiding aanwezig voor slechthorenden en wordt rekening gehouden met slechtzienden op gebied van verlichting en signalisatie. Zo krijgen alle Mechelaars gelijke toegang tot cultuur.


We bouwen elke dag aan het Mechelen van morgen. Benieuwd naar nog meer projecten?