Het Predikheren grijpt net naast de prijs voor beste bibliotheek ter wereld

De Mechelse bibliotheek Het Predikheren greep net naast de titel ‘Public Library of the Year’.

 

Het Predikheren greep op 19 augustus 2021 net naast de prijs voor beste bibliotheek ter wereld. Uit maar liefst 32 bibliotheken van over de hele wereld werd Het Predikheren geselecteerd, samen met bibliotheken uit Noorwegen, Australië, Nederland en China. De vijf genomineerden stelden zich voor tijdens het IFLA World Library and Information Congress. Uiteindelijk riep de jury Oslo tot winnaar uit. Een verdere rangschikking werd niet bekendgemaakt.

Bekijk de vijf genomineerden

Samen werken aan de toekomst
Thema voor het congres dit jaar was ‘Samen werken aan de toekomst’. Toepasselijk voor Het Predikheren, waar een rijkelijke geschiedenis zichtbaar werd door de restauratie, maar de toekomst samen met vele Mechelaars en organisaties geschreven wordt. Het is één van de kernpunten die in de kandidatuur naar voor geschoven werd.

De jury was onder de indruk van hoe we in Het Predikheren duurzaam materiaalgebruik en technologie en digitalisering combineren met prachtige architectuur. Maar ook de manier waarop de bibliotheek is ingebed in het lokale weefsel en op korte tijd dé bib van de Mechelaar is geworden, kon op bijval rekenen.

Bekijk hier de prachtige video die naar aanleiding van deze wedstijd gemaakt werd.