Het Predikheren

Een nieuwe culturele hotspot in de stad

Na ruim 40 jaar leegstand is er een nieuwe bestemming voor het Predikherenklooster. Het klooster en de aanpalende kerk vormen sinds september 2019 een nieuwe culturele hotspot in de stad, waar ook de stadsbibliotheek haar nieuwe onderkomen vindt.

Om ervoor te zorgen dat elke bezoeker zich thuis voelt op deze nieuwe locatie, zijn er verschillende zones met elk een eigen sfeer ontworpen: van levendig, over rustig, tot stil. Een bijzonder boeiende en dynamische plek, gevuld met oude en nieuwe verhalen.

Een rondleiding

De hoofdingang van Het Predikheren bevindt zich naast de toegang tot de kerk.
De kerk wordt opzettelijk leeg gelaten zodat ze kan dienstdoen als ruimte voor culturele activiteiten. Het voorplein van de kerk werd in ere hersteld, de kerk zelf moet nog gerenoveerd worden.

Op het gelijkvloers van het klooster is het heerlijk vertoeven en is er een fijn restaurant met buitenterras, waar je ook terecht kan voor lekkere koffie en een snelle hap.

Op naar de eerste verdieping: daar vind je verschillende vergader- en leslokalen, plekken om te studeren of aan coworking te doen. De oude kloosterbibliotheek is ingericht als stille studie- en werkzaal.

Het indrukwekkendste gedeelte van het gebouw is zonder twijfel de reusachtige
zolder. De imposante dakconstructie met houten balken bleef behouden. Hier krijgt het grootste deel van de bibliotheekcollectie een plaats. Aangepaste dakkapellen zorgen voor veel lichtinval en een mooi uitzicht.