Les Champions des Dames | Zefiro Torna

calendar_todayWanneer

zo 6 oktober 2024 van 15:00 tot 17:00

roomWaar

Het Predikheren (Predikherenkerk)

Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
2800 Mechelen
navigationNavigeer naar

euro_symbol Prijs

€16.00

-26 jaar: 12 EUR

Meer info

ZEFIRO TORNA


LES CHAMPIONS DES DAMES


Zefiro Torna brengt een ode aan de vrouw op de grens tussen middeleeuwen en renaissance.


In het liefdesgedicht Le champion des Dames dat Martin le Franc midden 15de eeuw voor Filips de Goede schreef, worden de componisten Guillaume Dufay en Gilles Binchois samen afgebeeld. Geïnspireerd op de vernieuwende en eenvoudigere Engelse stijl van John Dunstable breken zij met de complexe ars subtiliorstijl. In de ban van Florentijnse vrouwen, thema’s uit de oudheid en het humanisme, schrijven ze oorstrelende  pareltjes en muzikale miniaturen die erg in de gading vallen bij het Bourgondische hof. Ze maken de brug van de middeleeuwen naar de vroege renaissance.

Het concert is opgevat als een drieluik: van ‘De verheerlijking van de vrouw’ – volgens een anonieme dichter idealiter als blans, blond, tout par mesure beschreven – over ‘Het verlies van een geliefde’, o.a. prachtig getoonzet door Binchois in de ballade Deuil Angoisseus. En tot slot: Een nieuwe lente en joye sans fin!


Met: Lieselot De Wilde (sopraan), Dimos De Beun (clavecymbalum, blokfluiten), Jurgen De bruyn (luit, zang, artistieke leiding)

peopleContact

Cultuurcentrum Mechelen

Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
Navigeer

e-mail: cultuurcentrum@mechelen.be